Ha eltévedtél volna

Kis kattintás, nagy öröm!

Címkék

ambulance (38) bogár (127) bond (25) burago (17) carspotting (636) cikk (5) coca cola (3) corgi (56) darda (2) dickie (2) dinky (4) ebay (7) eladó (15) ertl (3) film (165) filmhíradó (11) greenlight (7) grell (8) guisval (3) helikopter (18) hellókarácsony (17) honda (21) hot wheels (345) husky (1) ites (2) jada toys (8) játék (58) johnny lightning (31) kártya (5) könyv (9) lego (134) lledo (2) maisto (34) majorette (115) matchbox (393) mercedes (48) military (71) moszkvics (2) muscle (220) mustang (79) noname (58) norev (22) picasso (38) playart (5) police (198) polistil (12) realtoy (23) reklám (140) retro (702) revell (1) schuco (5) siku (71) solido (3) stahlberg (6) star wars (136) superkings (19) suzuki (8) taxi (22) tomica (85) toyota (1) vatera (8) volkswagen (335) volvo (109) vw (327) welly (14) wish (10) zene (84)

Olvasóim

TClogo_1.jpg

Keresd a szirszarjaim a Külsőségben is!

Utolsó kommentek

  • RÁJEN: @Sam. Joe: Nagyon derék! Lesz majd még ilyen szerintem. (2018.02.20. 09:44) Nissan Junior
  • Sam. Joe: "nemigen sikerült eltalálni az igazi arányait" Hű, tényleg! Viszont nagyon régóta ez valami olyan új, ami nekem is megvan. 8-) (2018.02.19. 17:32) Nissan Junior
  • Sam. Joe: Hát "érdekes arcú", na. (2018.02.16. 09:07) Carspotting 315
  • camell: A Darázs stílusa mennyire retró... Nyami (2018.02.12. 15:19) Days Gone 2
  • Ződ2000: @RÁJEN: viszont ez az új épület alatti parkolóházban volt. Ez elég diszkrét hely, megemtól sosem néztem volna le, akadt is pár szép darab a ferkákon kívül is. Meglehetősen alulöltözöttnek éreztem m... (2018.02.01. 17:20) Carspotting 314
  • Utolsó 20

Olvasónapló - Zombiháború

RÁJEN 2011.08.11. 10:00

A szabadság egyik legjobb hozománya, hogy az ember elvétve könyvhöz jut. Illetve ez így nem is jó, mert jutok én könyvhöz év közben is, gyakrabban is, mint kellene, így viharos tempóval növekedik az elolvasatlan regények száma a polcon, de a szabadság alatt ebből a hátrányból általában le is tudok dolgozni egy keveset. Most például jól elolvastam Max Brooks tollából a World War Z címűt, ami hirtelen ki is érdemelte életem egyik legjobb könyvélményének a címét. Mert kurvajó! Annyira, hogy Brad Pitt filmet is csinál belőle, például saját maga és Matthew Fox főszereplésével. És állítólag egy részét itt forgatják Magyarországon. Magyarországról egyébként a könyvben is tesznek említést, de épp csak hogy.

Szóval zombis könyv, de olyan, ami az eddig látott zombifilmeket mind és egyenként is gyakorlatilag idézőjelbe teszi, mert ez a valóság, azok meg csak buta filmek. Interjúkönyv, amely a kerettörténet szerint úgy született, hogy a szerző valami ENSZ-felkérésre megírja a mindent átfogó jelentését a világot pusztulásba taszító zombiháborúról, de azok visszadobják, mert túl sok benne az emberi tényező, nekik pedig csak a puszta tényekre van szükségük. Így aztán a szerző inkább kiadja könyvként, nagyjából a Z-háború után 10 évvel. Ekkorra már az emberiség (maradéka) visszahódította a Földet a csoszogó élőhalottaktól. A járvány egyébként valami nem részletezett vírus folytán indul, de a totális pusztulásban inkább az emberi butaságnak és kapzsiságnak van szerepe, nem a szerencsétlen fertőzötteknek.

És hogy mitől jó? Amitől például nagyon tetszett a District 9 vagy a Raj is. Mert hihetetlenül abszolút hihetően reális. Túlzás nélkül mondhatom, hogy tényleg olyan az egész, mintha a leírtakat valóban megélő emberek mesélnének a borzalmakról. Millió aspektusból. Elolvashatjuk, hogyan élte meg a háborút a kommandós, az orvos, az embercsempész, a hollywoodi sztárgyáros, a híradós, a japán geek, a vak szomszédja, az alelnök, az amerikai arab kispolgár, a lázadozó fia, és így tovább. Emberi novellákká alakulnak az egyes interjúk, amelyek egyébként a könyv szerkezeti egységét is így adják ki, egy interjú egy fejezet. És mind érdekes egyenként is, összességében pedig összeáll az egész háború története belőlük a kezdetektől egészen a végéig. Olvashatunk például geo-politikai, filozófia, gazdasági effektusokról, a természetre gyakorolt hatásokról, az ember elállatiasodásáról, kannibalizmusról, Stockholm-szindrómáról (ami egy zombi-fenyegetés fényében igen abszurd jelenség), új fegyverekről, a régiek kudarcáról, a francia ellenállásról, Kína új szerepéről, Észak-Koreáról, Fidel Kubájáról - MINDENRŐL!

Pátoszból viszonylag kevés jutott (majd biztos pótolják a filmben), mocskos vérből és leszakadó végtagokból annál több. Megdöbbentő realizmussal olvashatunk az izraeli módszerről, vagy arról, hogy Dél-Afrikában hogyan fékezték meg a fertőzést, illetve nem okoz túl nagy meglepetést az sem, ahogy az oroszok kezelték a problémát - nagyon durva. A durva szó itt nem túlzás, tényleg vannak a könyvben húzós részek, amiken az ember egy kicsit megáll, és bizony elgondolkodik, hogy basszus, tényleg nem volt más megoldás? Nem, nem volt. (És milyen érdekes, hogy most is úgy írok róla, hogy nem volt más megoldás, mintha tényleg megtörténtek volna a leírtak. Persze nem.) Nyugodt szívvel ajánlom nem csak a könyv beszerzését, hanem az elolvasását is. Nem rövid, de nem is vészesen hosszú, pont annyi, amennyi kell, cserébe teljesen letehetetlen kis zombi-fesztivál.

Címkék: film könyv

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://szirszarjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr743136599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pittlaren · http://matchboxaddikt.blog.hu/ 2011.08.12. 19:08:52

Kösz, hogy megadtad a végső lökést:) Ez lesz a következő könyv-beruházás. Legutóbb, a SK.-féle "Búra alatt" beszerzése apropóján jártam a Lírában, akkor figyeltem fel rá- szigorúan fűzött, puhafedeles kiadásban (ilyen témához az illik, nem mellesleg, -1k) Nekem is nagyon tetszik ez a fiktív, ál-dokumentum próza, kíváncsian várom...

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.08.13. 15:52:03

@pittlaren: Igazán nincs mit, majd írd meg, hogy tetszett!

pittlaren · http://matchboxaddikt.blog.hu/ 2011.08.15. 20:20:27

@RÁJEN: Úgy lesz. Most ez van előjegyzésben, illetve az Engedj be! szerzőjének - szintén témába vágó - Élőhalottak! című könyve, amelyből - hasonlóan a fentihez - szintén film készül.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.08.15. 20:46:42

@pittlaren: Na az még jó lehet. Az Engedj be! bejött filmként, ha hangulatában valami hasonló lesz, nem fogok csalódni...

pittlaren · http://matchboxaddikt.blog.hu/ 2011.11.02. 21:22:42

Nah, túl vagyok rajta...Fú, nagyon jó volt! Mondjuk, Európáról szívesen olvastam volna kicsit többet...A szentimentális, apa/fiú/tengeralattjáró motívum szerintem kicsit túldimenzionált volt, (utálom, hogy lettlégyen bármekkora világégés/apokalipszis, a dramaturgia kedvéért összehoznak karaktereket. Oké, hogy fikció az egész, de akkor is - engem - kizökkent a sztoriból, rádöbbent, hogy csak mese. Mese?:-) ezt leszámítva remek. Tetszett ez a Moldova-szerű riportregény miliő. Az is nagyon jó volt, hogy számos interjú vége utalásokat tartalmazott, az olvasóra bízva, hogy továbbgondolja az eseményeket. Mindenesetre a mozira kíváncsi leszek: ha jól látom, az egész Brad Pitt köré épül, miközben a könyvnek pont nincs ilyen központi karaktere...A riportert leszámítva, Ő viszont nem az a rendszámtábla -páncélos, sarlós zombihentelő, mint amiről a híradások szólnak BP kapcsán....

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.11.02. 22:21:25

@pittlaren: Az egész sztori felépítése és tálalása persze nem új, a nagyon jól megemlített Moldova is remek példa, de a akár a D9 is, mégis így a megszokott zombi-kliséktől elmozdulva frissen és újszerűen hatott, Max Brooks itt alkotott nagyot, hogy összehozta ezeket. Európa tényleg kevés volt, de legalább a magyaroknak jutott egy kis szerep :) A filmre erősen kíváncsi vagyok, majd elemezzük!