Ha eltévedtél volna

Kis kattintás, nagy öröm!

Címkék

ambulance (39) bogár (144) bond (26) burago (17) carspotting (782) cikk (6) coca cola (3) corgi (57) darda (2) dickie (3) dinky (5) ebay (7) eladó (16) ertl (3) film (183) filmhíradó (11) greenlight (8) grell (8) guisval (3) helikopter (21) hellókarácsony (17) honda (77) hot wheels (420) husky (1) ites (2) jada toys (8) játék (77) johnny lightning (32) kártya (5) könyv (9) lego (179) lledo (2) maisto (35) majorette (117) matchbox (462) mercedes (83) military (86) moszkvics (4) muscle (260) mustang (94) noname (59) norev (23) picasso (39) playart (6) police (238) polistil (12) realtoy (24) reklám (144) retro (869) revell (1) schuco (5) siku (72) solido (3) stahlberg (9) star wars (164) subaru (5) superkings (20) suzuki (8) taxi (23) tomica (90) toyota (10) vatera (8) volkswagen (372) volvo (123) vw (363) welly (16) wish (10) yamaha (9) zene (92)

Utolsó kommentek

  • RÁJEN: @Mesterséges Geci: A rendőrök is ezt javasolták először, de megnéztem Rikárdó adatlapját, és olyan sittes kalandokról mesélt, hogy inkább nem mertem megadni neki a nevem és a telefonszámom - ezt elm... (2024.03.09. 20:41) KTM Chicago v2
  • Mesterséges Geci: @RÁJEN: hát ismerve a rendőrség működését... én valószínűleg bejelentkeztem volna vevőként és az átvételhez hívtam volna a rendőröket. Persze lehet, hogy csak postázva vállalta volna a nyomorult, ak... (2024.03.09. 11:09) KTM Chicago v2
  • RÁJEN: @Mesterséges Geci: Hát ne tudd meg, de pár nappal a lopás után feltűnt a bringám (megszokásból írtam így, holott már sajnos ugye nem az enyém) a marketplace-en, egy Rikárdó árulta elég kedvező áron,... (2024.03.08. 18:53) KTM Chicago v2
  • Mesterséges Geci: 1. Lopott bringák sorsa (rendőrségi info szerint) a legtöbb esetben, hogy alkatrészként adják tovább. 2. Black&decker??? Szerintem vegyél egy lakatot azt az izét meg... felejtsd el! ;) Kryptonit... (2024.03.04. 18:20) KTM Chicago v2
  • Ződ2000: @RÁJEN: Mondjuk a 959 egy elég stabil műszaki alap volt a Dakarra... :) (2024.02.19. 19:29) Válogatás a 80-as évek legnagyobb slágereiből Vol 2.
  • Utolsó 20

Carspotting 420

RÁJEN 2024.03.09. 10:00

Február 9-én, kedvenc feleségem szülinapján fotóztam a Nagymező utcában, útban a Sugarshop felé, tortáért:

img_5313.jpg

img_5311.jpg

img_5312.jpg

Ilyen miért nincs még Matchboxban?

Címkék: carspotting

Szólj hozzá!

KTM Chicago v2

RÁJEN 2024.03.02. 10:00

bike-thief.jpg

Február elsején, képzeljétek el, az a csúfság esett meg, hogy ellopták a bringám. Akivel még nem történt ilyen, az szerintem valójában elképzelni sem tudja, mennyire szar érzés... Ezt a bringát ráadásul nagyon megszerettem, persze költöttem és vigyáztam is rá, de hiába volt rendesen lelakatolva egy lépcsőházban, ez sajnos nem jelentett akadályt a tolvajnak. Csütörtök este történt már majdnem a belvárosban, másnap természetesen feljelentést tettem a rendőrségen, felpakoltam egy csomó helyre a neten, nyomravezetői jutalmat is felajánlottam, szombaton körbejártam a józsefvárosi piacot is, hátha rábukkanok, de nem jártam sikerrel. Viszont, és most figyeljetek, mivel egy céges rendezvényen voltam, a kollégáim másnap úgy döntöttek, hogy megsegítenek, és villámgyorsan összedobtak egy új (vagyis inkább másik) bringára valót! Nagyon megható volt ez az önzetlen kedvesség, és valóban tök nagy segítség is, szóval az a helyzet, hogy már meg is tudom mutatni az ellopott KTM Chicagóm utódját, egy másik KTM Chicagót!

img_5297.jpg

img_5298.jpg

Ennek más a színe, de lényegét tekintve nem igazán tér el, pont ugyanazt tudja - és pont ezért maradtam a típusnál, ami egyszer bevált, azon nem szívesen változtatok. Összességében jó állapotú, de azért látszik rajta, hogy használták, karcok előfordulnak, a markolatok végéből látszik, hogy egy-két esés is történhetett már, de érzésre tök egyben van, nem lötyög, nem nyiszog, nem kattog. Az ülés elég jó, egyelőre nem cserélem le, ez az előzőn is nagyon bejött. A gumik rajta már újak, ezeket én szereztem be - de nem is ehhez, hanem még az elődjéhez, csak arra még nem volt érkezésem felrakatni, ami így utólag kis öröm lett az ürömben, mert legalább ezek megmaradtak. Jó széles Schwalbe Fat Frank gumik, városba való mintázattal, de igazándiból az impozáns megjelenésük miatt szerettem beléjük, nem másért. Na jó, állítólag ezek tényleg jók is, nem csak szépek. Kellettek is egyébként, mert az újonnan beszerzett bicó abroncsai eléggé kopottak voltak, és akkor ezek után talán mondanom sem kell, hogy ezt is használtan vásároltam, én ezt így szoktam... A céges adakozásból összejött keretet a szakszervizben végeztetett gumicsere és beállítások költségével együtt is pont tartani tudtam (a kormány emeléséről valószínűleg majd később, egy következő körben gondoskodom), amit saját zsebből fizettem, az csak annyi volt, hogy el kellett mennem érte vidékre meg vissza, de egyébként is volt a környéken dolgom, így nem kellett kihagynom a vásárlás előtti próbakört. Az ezutáni első tekerés február 16-án délután, kellemes 12 fokban következett be, a közeli Városligetben mentünk egy kört állandó kerékpáros partneremmel, a legkisebb gyermekemmel:

img_5345.jpg

No tehát megint van min tekernem, és még vettem hozzá egy elég komolynak tűnő Black & Decker U-lakatot is, ami azóta felkerült rá a kis konzoljával, reményeim szerint ehhez azért már komolyabb felszerelés kell, ha valaki át akarná vágni. Cipelni persze nehezebb lesz, de talán ennyi plusz teher belefér...

4 komment

Válogatás a 80-as évek legnagyobb slágereiből Vol 3.

RÁJEN 2024.02.24. 10:00

supra.jpg

Többszörösen is van közöm a Celica-Suprához, bár sajnos jóval kevesebb, mint szeretném. Az első az, hogy egyszer nem vettem egy ilyet igaziban, itt írtam róla. A második, hogy a blogon már kétszer is szerepelt, egyszer itt Matchboxként, egyszer meg emitt, 5 évvel korábbról, a Hot Wheels egy régebbi megvalósításában (a poszt legvégén). Egyik sincs már meg, de ezt az újat szerintem már megtartom. A harmadik meg az, hogy évekig koptattam egy Supra vezetőülését, de körülötte az autó nem Toyota volt, hanem egy piros Kispolák, amibe egy bontóban szerzett darabot szereltem bele még a főiskola alatt, és nagyon bevált az átalakítás. Most meg az van, hogy tudok mutatni egy újabb HW-változatot, ezzel le is zárva ezt a 80-as évek válogatás-sorozatot:

img_5255.jpg

Ezt a kisautót csak online láttam korábban, sehol nem futottam vele össze üzletekben, igaz, nem is nagyon kerestem, de úgy hozta az élet, hogy a sorozat előző két posztjában bemutatott verdákhoz hasonlóan, amikor ott volt előttem a börzén, nem hagytam ott. No nem mintha így első blikkre olyan gyönyörűnek tűnne, de a fenti kép nagyon csalóka, a bliszter görbületei egy eléggé eltorzítják a képet, kibontva minden bizonnyal jobban kiadná az autó eredeti sziluettjét. A kerekek szerintem nagyon jól állnak neki, és a fekete kifestések szépen harmonizálnak a piros alapszínnel, és jópofa kis ötlet a kacsintós bukólámpa, szeretem az ilyen kis hülyeségeket. Az üzletekben már lassan nem is kapni Matchboxot vagy Hot Wheels-t ezer forintos darabár alatt, így a börzén ezért elkért 1500 forintot nem is tartom soknak, főleg hogy máshol nem is találtam ilyet, nekem ez megérte. Az előző posztokban bemutatottakat összerendeztem egy csoportképbe, együtt elég jól festenek:

img_5258.jpg

Sajnos az Audi quattrót nem tudtam odatenni, mert az csak bontottan van már meg. Ja, a Retro Racers sorozatból amúgy megvan még egy 300 SL Merci is, a korábban mutatott ezüstöt cseréltem le erre:

img_5259.jpg

Köszönöm a figyelmet, gyertek majd máskor is, remélem, lesz még miért!

Címkék: retro toyota hot wheels

Szólj hozzá!

Válogatás a 80-as évek legnagyobb slágereiből Vol 2.

RÁJEN 2024.02.17. 10:00

porsche_928.jpg

A minisorozatom második, és egyben utolsó előtti részében ismét két kisautót mutatok. Mindkettő viszonylag friss a Hot Wheels kínálatában, és ehhez képest mégis elég hamar sikerült bezsákolnom őket, pedig nem kellene nekem már ilyesmiket pénzért venni, hiszen az észérveknek engedve egy ideje elengedtem már ezt a gyűjtést, de a vér nem válik vízzé, az értelmetlen dolgokra történő pénzköltés nem olyan, hogy csak úgy abba lehet hagyni :) Ha már kicsiben megcsinálták a 911-esből és a 914-esből is az off-road változatot, akkor már nem is olyan meglepő, hogy a 928-as is sorra került. Ráadásul ennek a kisautónak a megvásárlásával már nem csak Siku-ban, Matchboxban, és Polistilben hanem immár Hot Wheels-ként is meg tudom mutatni ezt a remek modellt:

img_5248.jpg

img_5249.jpg

Tavaly volt 75 éves a márka, a bliszter bal felső és a kisautó hátsó sarkában lévő szám erre utal, de sokkal fontosabb most, hogy a felkerült egyéb dekorációk mind valósak, nem fantázianevek. A poszt legelejére betett kép a bizonyíték, hogy még a 928-asból is lehet terepre való autót készíteni, de azért ideálisnak nem mondanám. Kicsiben mindenesetre nagyon szépen megmintázták a formát és a kiegészítőket is, mint a ködlámpasort az elején, az emelést és a sárfogó gumikat az első és hátsó kerekek mögött. A fekete felnik jól állnak az autó alatt, ahogy a német zászló is versenycsíkként az ezüst fényezésen. Direkt lefotóztam az elejét is a kisautónak, hogy lássátok a csodás Hella-lámpákat - és pont ezek fényében (fényében, érted, lámpák, fény) zavaró, hogy a normál fényszórók nem kaptak extra tamponozást. De nem akarok panaszkodni, nagyon tetszik ez a járgány így, ahogy van. És a következő Merci is:

img_5251.jpg

Ezt már régóta szerettem volna bezsákolni, de nyilván sehol nem futottam bele, kivéve persze a múltkor említett óbudai börzét, ahova amúgy azzal a szándékkal mentem, hogy pár ilyen régebben kinézett darabot meg tudjak venni, optimálisan egy magammal vitt ötöspakk beszámításával. És szerencsémre sikerült is így leboltolni, a pakk maradt, és a tematikus kis sorozatom alanyai meg jöttek velem. (Kicsit persze muszáj voltam némi készpénzzel is rásegíteni.) A 89-es 560 SEC még éppen befér a 80-as évekbe. Igaziban szerintem sosem láttam ilyen autót, valószínűleg emlékeznék ezekre a brutális szélesítésekre, amit kicsiben szerintem nagyon jól sikerült átadni, de emellett a kisautó színe és a felnik a legerősebbek, egy prémium sorban is simán el tudnám képzelni ebben a kivitelben. Gondolom, lesz majd még ezüstben is, ahogy az E500-ast is kihozták így, de nekem ez elég, ennél biztosan nem lesz feljebb. Még a Matchboxnál is jobban tetszik...

mercedes_amg.jpg

Egy hét múlva jön a harmadik, befejező rész. Addig is minden jót!

Címkék: retro mercedes hot wheels

4 komment

Válogatás a 80-as évek legnagyobb slágereiből Vol 1.

RÁJEN 2024.02.10. 10:00

ford-sierra-cosworth-rs500.jpg

A nem olyan régen kikerült HW-es posztban szerepelt egy igazán csodás Ford Escort a "Retro Racers" sorozatból, amihez megérkezett a kis pajtása, meg még egy kisautó, ami simán befért volna ebbe a sorba, de mégsem ennek a tagjaként jelent meg. Ez a kettő a mai két főszereplő.

img_5252.jpg

Január végén úgy alakult, hogy hosszú idő után ismét kilátogattam egy kisautó börzére. Nem nagyon tartom rajta az ujjamat a szcéna ütőerén, de azért néha megjegyzek magamnak egy-egy új megjelenést, felírva azokat egy virtuális listára, hogy egyszer majd... Nemrég egy pajtim kint járt Amerikában, és elküldtem neki e lista pár szereplőjét, hogy ha beléjük botlik, ugyan hozza már el őket nekem, de sajnos már késő volt, csak a reptéren tudott egy kicsit nézelődni, ott meg nem talált ilyen holmit. Nem taglózott le a dolog, de amikor láttam, hogy Óbudán börze lesz, úgy voltam vele, hogy kimegyek, mi baj lehet, legjobb esetben eladok ezt-azt, talán cserélgetni is lehet valamit, de ha nem jönne össze semmilyen üzlet, az sem tragédia, legalább addig sem voltam otthon ;) De összejött: sikerült megvennem például a fent látható Sierrát, amit tényleg már jó ideje szerettem volna megszerezni, de eddig valahogy nem jött össze. Most meg tessék, itt van, és nagyon tetszik, főleg hogy ebben a színben sikerült, mert a Ford Sierra az én fejemben nem is lehet más, mint ezüst. 2011-ben volt itt a blogon egy hosszabb poszt a típusról, amiben bemutattam a teljes kontingensemet, de azok közül már egy sincs meg, amit őszintén szólva nem is bánok, egyik sem nézett kis ilyen jól, mint ez a Hot Wheels. Ez számomra telitalálat. Pont amennyire az alábbi Alfa Romeo is, a fentebb említett széria másik tagja:

img_5253.jpg

Hát mennyire jók már ezek a kerekek alatta! Az Alfa e modelljéhez semmilyen személyes emlék vagy tapasztalat nem fűz, hacsak annyi nem, hogy régen, egy főiskolás csoporttársam vett egy ilyet magának, amikor kezdtek jobban összejönni a bizniszei, és szerintem láttam is egyszer azt az autót, de annak ellenére, hogy valamennyire tetszett (na jó, eléggé, főleg mivel akkoriban én még egy Fityóval nyomtam), vágyni nem vágytam rá. Kicsiben viszont nagyon is, mert már már első képek alapján is nagyon klassznak tűnt, így pedig, hogy már a birtokomban van, sokkal jobban tetszik. Láttam amúgy belőle pirosat is, ami persze tipikusabb szín egy Alfának, vagy lényegében bármilyen olasz autónak, mégis ezt húztam be, de nem tudom, miért tetszik ez jobban. Talán mert ezt láttam képen előbb, aztán így maradtam. 

img_5254.jpg

Nem tudok belekötni a HW értelmezésébe, jó a forma, jók az arányok, a felnik, a szín, a dekorációk, és nézzétek csak, ott vannak a fekete szigszalagból készült csíkok az első ikerlámpákon, egyszerűen csodálatosak! Aki szereti a szép kisautókat, azon belül is a Hot Wheels modelleket, de nem akar 4-5 (vagy több) ezer forintokat kiadni a speciálisabb szériák darabjaiért, annak erősen ajánlom ezt a mainline darabot, ez nem okoz csalódást.

gtv6.jpg

A poszt címéből látszik, hogy lesz folytatás, még két rész pontosabban, szóval a jövő héten és azután is folytatom, és megígérhetem, hogy legalább ilyen menő kisautók következnek majd. Aztán szerintem sokáig megint nem lesz ilyesmi műsoron. Minden jót!

Címkék: retro mercedes toyota hot wheels

Szólj hozzá!

Carspotting 419

RÁJEN 2024.02.03. 10:00

Volvo 164 a Nagymező utcából:

img_5179.jpg

Nem szép, de így is szép.

Címkék: retro volvo carspotting

Szólj hozzá!

Carspotting 418

RÁJEN 2024.01.27. 10:00

Száguldó riporterünk, Péter, egyenesen Amerikából küldte az alábbi szépséget:

img_5161.JPG

img_5162.JPG

Thank you, bro! Ha valaki megnézné kisautóként is, erre a 2011-es posztra kattintson!

Címkék: retro toyota carspotting

Szólj hozzá!

Carspotting 417

RÁJEN 2024.01.20. 10:00

Ahogyan egy hete is, most is a Westend mélygarázsából jelentkezem:

img_5160.jpg

Ehhez hasonlókat kicsiben mutattam már egyszer itt, másszor itt. Tetszik. Élőben elég letaglózó egy ilyen verda.

Címkék: carspotting

1 komment

Carspotting 416

RÁJEN 2024.01.13. 10:00

Tessék, az év első találata rögtön egy pompás Mustang:

img_5159.jpg

Westend mélygarázs, ide járok parkolni, ha be kell jönnöm az irodába.

Címkék: retro mustang muscle carspotting

Szólj hozzá!

Kombi új évet!

RÁJEN 2024.01.06. 10:00

kombi_1.jpg

Az év első posztja, a blog régi fényét idézve, Matchboxokról szól. A régi fényről meg csak annyit, hogy december 8-án elfelejtettem megemlékezni arról, hogy 15 éves lett a blog... Na mindegy, haladjunk. Ennek a posztnak a végén írtam, hogy nagyon jó lenne majd beszerezni a MB első kimondottan kombikat tartalmazó ötöspakkjának folytatását, és egy január harmadikai Árkád-látogatás során sikerült is. Mutatom is rögtön:

img_5142.jpg

A csomag fénypontja számomra egyértelműen a zöldséges Merci narancs színben, de a Jeep is nagyon tetszik, jól összeáll a fehér alapfestés és a woody oldaldekoráció (no nem mintha a bordó premiermodell ne lett volna legalább ugyanilyen jó). Bár ez mai értelemben kevésbé vehető kombinak, mindegy, elfogadjuk. Van benne egy Mini Van is, ez szintén helyes, és V60 is van, szóval minden van. A linken szereplő Volvónak szebb a színe, de ennek az újnak az előzőhöz képest az a nagy előnye, hogy ezt még nem adtam el ;) Ja, egy másik szettben van még egy ezüst is belőle, jut eszembe. A pakk még tartalmaz egy fekete Mini Countrymant is, amelynek egy szebb színvariációja szeptemberben szerepelt itt a blogon, de akkor sem beszéltünk róla sokat, ahogy most sem fogunk - nem jön be annyira, de még mindig ezerszer jobb, mintha egy bármilyen fantáziajárgány került volna be. Tetszik ez az ötöspakk, ezért is vettem meg, és továbbra is próbálom ezt a csapásirányt tartani, hogy nem veszek meg minden szart, inkább csak ilyesmit, aztán majd meglátjuk, mennyire sikerül. A gazdasági helyzet(em) miatt szerintem nem lesz nehéz :)

Címkék: retro volvo mercedes matchbox

1 komment

Karácsonyi Lego masters

RÁJEN 2023.12.30. 12:30

guard.jpg

Ahogy legutóbb írtam, kicsit lehetett rá számítani, hogy lesz még folytatása a legós posztnak, és hát mi mást hozott volna a Jézuska a kisebbik gyermekemnek, mint néhány csodálatos új Lego készletet. Félix már jó ideje spórol egy nagy készletre, eladogattuk egy csomó régi játékát, de nem jött össze az az összeg, amire szüksége lett volna, így kénytelenek voltunk felírni a karácsonyi kívánságok közé, hátha úgy meglesz. És meglett a 75354-es számú Coruscant járőrhajó. Ha ismerős a forma, az nem a véletlen műve, ugyanis láthattuk már itt, de azért ez nem teljesen ugyanaz, mint a Gunship, csak majdnem. Lapozzatok!

Címkék: star wars lego

Szólj hozzá!

Pók + tank = Póktank!

RÁJEN 2023.12.23. 10:00

spider_tank.jpeg

Bár még csak december 23-a van, tehát nem tudjuk, hoz-e, és ha igen, mit a Jézuska, de az már biztos, hogy a Mikulás meglepte a kisebbik gyermeket egy újabb Lego Star Wars készlettel, a 75361-es kódszám alatt futó Póktankkal. A magyar weboldalon ez Pókdroidként szerepel, de ez nem jó, az tök más, sőt már láthattátok is ebben a posztban korábban. 

img_5033.jpg

img_5035_1.jpg

img_5037.jpg

Az 526 elemből álló készlethez három figura is jár, így lett egy újabb Mandalórink, aka Din Djarinunk (először az igazi Feketekarddal), egy újabb Bo Katanunk (ezúttal viszont már egy exkluzív frizurával), de ami talán a legnagyobb örömet okozta, hogy így befutott végre Baby Yoda Grogu is, azaz a Gyermek - ilyenünk eddig nem volt. Cukiságbomba, gumifejjel.

img_5034.jpg

Itt a lenti képen bal szélen egy korábbi változat, a jobb szélen a másik véglet, a legújabb Mandalóri - jól láthatók a különbségek: világosabb és részletesebb sisakfestés, beskar páncélzat, és jutott immár extra festés a karokra is. Bo Katan esetében is, a hasonló összhatás ellenére, minden megváltozott a baloldali régebbihez képest: a sisak világosabb és kissé eltérő mintázatú, a páncélzat talán kevésbé steril, a nadrág is más, illetve itt is megkapta a minifig a karfestéseket az Éjjeli bagoly szimbólumokkal.

img_5038.jpg

A készlet persze alapvetően erről a nagy izéről szól, a Póktankról, ami valóban talán inkább egy távirányítható droid, hiszen nem ül benne vezető vagy pilóta, hanem egy kiborg vezérelte kívülről, de mégis nyitható a teteje - az ajtón egy ikerágyú kapott helyet, alatta pedig bőven elfér egy minifig. Furi ez így, főleg hogy ezt a részt tök jól kigondolták, kidolgozták, de a hasa alatti hálóketrecet meg egyáltalán nem - elképzelhető, hogy amikor a Lego elkezdte tervezni a készletet, egyszerűen nem volt meg minden infója, csak a koncepció akkori leírása, vagy kezdetlegesebb tervei, nem tudom. Szóval az említett kiborg nem jár pluszban a készlethez, ami sajnálatos. Valahol még azt olvastam, hogy ez a cucc valszeg nem birodalmi, hanem inkább a Mandalore bolygón a Birodalom által hátrahagyott gépekből és alkatrészekből készült, és így maradt elrejtve/elfelejtve a bányák mélyén, ahova a főszereplőt is eljuttatta a sorsa.

img_5036.jpg

A Póktanknak nyolc végtagja van, de ebből csak hat láb, amelyek kis gumigyűrűk segítségével rugalmasan csatlakoznak a testhez, a maradék két végtag inkább valamiféle rákollónak tűnik, amit a gépezet "fején" található két csáprágó egészít ki, ha harcolni kell. Azt pedig kellett :) Szerintem a fent leírt hiányossága ellenére nagyon impresszív szerkezet, baromi jól néz ki, és azáltal, hogy egy-két minifog simán elhelyezhető az ollókban, a játszhatósági faktora is igen magas. Nem is csoda, hogy a gyereknek is nagy boldogságot okozott. Nagy valószínűséggel a karácsonyfa alatt is lesz majd némi új Lego, szóval hamarosan jövök a "folytatással"... Addig is jó készülődést!

Címkék: star wars lego

Szólj hozzá!

Hot Wheels csemegék

RÁJEN 2023.12.16. 10:00

esc.jpg

Úgy látom, pont 10 éve mutattam itt a blogon a Matchbox Ford Escortot (meg előtte és utána egy csomó másik Escortot), és most úgy hozta az élet, hogy a Lidl-ben elém ugrott néhány új Hot Wheels kisautó, köztük például ez is:

img_4916.jpg

Ez és az Audi is teljesen új az erősen megcsappant gyűjteményemben, és ugyanabból a Retro Racers sorozatból származnak, amiben egyébként megjelent egy Alfa GTV is, ami még kellene egyszer, de most nem volt hozzá szerencsém. Szóval mindkét kisautó valamiféle pályaversenyre optimalizált változat, előbbi szolidabb, utóbbi részletgazdagabb, mondhatni, autentikusabb dekorációval, menő felnikkel. A Ford talán valami driftes járgány lehet, legalábbis az ilyeneket szokta a HW eltérő kerékmintázatokkal kihozni, de ez persze nem biztos. Ez a piros nem az első szín belőle, eredetileg kék-fehérben jelent meg, de olyat csak online láttam, ez meg ugye ott volt előttem, ráadásul Lidl-s áron, szóval bedobtam. Az Audi meg valszeg az IMSA GTO kicsi változata, amiről itt olvashattok egy keveset, ha szeretnétek - megérne ez amúgy egy külön posztot is, de így bontatlanul nemigen tudnám rendesen körbefotózni, szóval ezt majd megírja más. Nagyon tetszik mindkettő. De a retrovonaton maradva mutatok még egyet, szintén ebből a vásárlásból:

img_4914.jpg

Igen, egy Honda, és szintén nem mai csirke. Annak a Civicnek egy sportosabb variációja, amit Matchboxban volt szerencsém anno behúzni három éve, és talán még meg is van. Ez tehát egy bátran ültetett, szélesített, spoilerezett, versenyfelnizett és feltűnő színűre fényezett verda, kezdő boyracerek álma - és mint ilyen, tipikus Hot Wheels. Tudjátok, közel áll hozzám a japán irányvonal, szóval nem volt kérdés, hogy ezt is szeretném, jött tehát velem haza. Ahogy egyébként az a pakk is, amire már egy ideje vágytam, de az aftermarket ára túl magas volt, kettőfélért viszont ajándék volt:

img_4913.jpg

Igen, ez egy specifikus Nissan-csomag, benne valódi klasszikusokkal. Szerintem ezekben a színekben nem is láttam egyiket sem korábban. Utólag kicsit sajnálom, hogy nem válogattam több ideig, mert a legalsón a rajtszám mintha pettyet lecsúszott volna, de most már mindegy, marad így. A Silvián ezek a japán betűk oldalt gyönyörűek, nem mintha a korábbi dekorációval ne tetszett volna, de ez tényleg nagyon betalált. Ha szeretnétek tudni, elmondom, hogy az van amúgy odaírva az oldalára katakana, tehát többek között az idegen szavak átírására használatos betűkkel, hogy ホットウィール, azaz Hot Wheels. Nagyon szívesen!

Címkék: retro honda hot wheels

5 komment

Carspotting 415

RÁJEN 2023.12.09. 10:00

Az idei első carspotting posztom januárban jelent meg, 403-as sorszámmal, és van egy olyan érzésem, hogy ebben az évben, így 13 db után már nem lesz több hasonló, de persze majd kiderül. Addig is álljon itt először is egy üdítően jó színű AMG-szörnyeteg az Andrássy útról:

img-4719.jpg

img-4720.jpg

img-4718.jpg

Csak azokat a malomkerekeket érzem túlzásnak, egyébiránt kéne. Vagyis hát, a fene tudja... Mindenesetre pont ugyanazon a napon akadt horogra az alábbi Bentley a budaörsi Tesco parkolójában:

img-4721.jpg

img-4722.jpg

img-4723.jpg

Mondjuk, az pont nem egy parkolóhely, ahol áll, de nem is csapják rá az ajtót így a mellette (nem) állók, az is biztos. Érdekesség: angol a rendszám és mégsem a jobb oldalon van a kormány. A mai utolsó előtti tulajdonképpen a maga módján szintén luxus: az új Kia EV9-es, amit a Forbes Flow rendezvényén állítottak ki október 20-án:

img-4748.jpg

img-4749.jpg

Nem semmi, hogy a márka az utóbbi 5-10 évben mekkora lépéseket tett először az elfogadhatóvá, majd a klasszá, végül a szupermenővé avanzsálódott formaterveik területén. Le a kalappal. A mai - és idei - utolsó kép pedig egy Bogár a Gyarmat utcából, kissé tehát ellépve a prémium kategóriától:

img_4897.jpg

img_4898.jpg

Boldog új évet, ha addig nem beszélnénk!

Címkék: retro volkswagen bogár vw carspotting

Szólj hozzá!

100k

RÁJEN 2023.12.02. 10:00

Szeptember 30-án, épp Budajenőn jártunk (útban Biatorbágyról Esztergom felé), amikor nagyot fordult a világ kilométerszámlálóm:

img-6120.jpg

Bizony, elértük a százezret! Nagyon büszke vagyok magunkra (még akkor is, ha ebből csak kb. 3000 az én érdemem), és akkor már el is gurultunk még egy kis körre Szlovákiába is, csak úgy:

img-4633.jpg

A megvásárlás óta, mint látható, került az autóra tetőcsomagtartó is, ugyanúgy Menabo, mint anno a Toyota esetében, olcsó holmi ez is. A legnagyobb különbség az, hogy ez kurvára fütyül nagyobb sebességnél, és egyelőre nincs ötletem, hogyan oldjam meg - mármint azon kívül, hogy csak akkor hagyom fent, ha használom is, egyébként meg nem. Valszeg ez lesz, mert nem bonyolult fel- és leszerelni, egy ilyen tetőrudakra kitalált szélterelő meg a legolcsóbb helyről is minimum egy harmicas, és akkor az tök noname, ergo nem tudni, biztosan jó lenne-e. De még majd teszek egy olyan próbát, hogy az első keresztrudat csak hátratolom. Vagy tényleg leveszem, ezek állítólag a fogyasztást is növelik valamennyire, az meg ugye amúgy sem alacsony. Mindegy, valami lesz. Ott tartottunk, hogy átgurultunk Szlovákiába, megnéztük a Bazilikát a Duna túloldaláról is, illetve visszafelé menet még Nagymaroson is megálltunk egy képre:

img-4635.jpg

Na minden jót, 200k-nál majd megint szólok.

Címkék: subaru

Szólj hozzá!

Carspotting 414

RÁJEN 2023.11.25. 10:00

Na ezt nézzétek, micsoda találat!

img-4640.jpg

img-4638.jpg

img-4639.jpg

Nagyon gusztusos kis sportkocsi, mindene tetszik.

Címkék: retro toyota carspotting

Szólj hozzá!

Nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!

RÁJEN 2023.11.18. 10:00

Így a szülinapom előtt megleptem magam és a Subarut pár remek fejlesztéssel:

img-4600.jpg

img-4602.jpg

img-4603.jpg

Remélem, a műszakin nem lesz gond ;) Az úgy volt, hogy vagy egy fél éve láttam az Instán, hogy valahol valaki ilyen kis vicces feliratokat tett az autóban található vakgombokra, és egyből csillapíthatatlan vágyam támadt ilyen holmira. És lőn. Ha valakinek kell, szóljon, tudok küldeni digitálisan egy egész gyűjteményt. Mondjuk a matricák (fekete) színe ide nem az igazi, illetve elnézést, a belterem sem olyan tiszta, mint egy orvosi műtő, de a lényegen ez nem változtat, szerintem tökre feldobja ez a pár kis apróság az autót. Végezetül egy csodás találat a gyerekeim iskolája előtt fotózva:

img-4619.jpg

Az előtérben az enyém látható. Nekem is elsőre majdnem olyan kék lett, mint a háttérben, de aztán végül nem. Az amúgy szintén egy sima 1.6-os, de automata.

Címkék: subaru

3 komment

Carspotting 413

RÁJEN 2023.11.11. 11:11

Egy igazi klasszikus a Hegyalja útról, szeptember közepe táján fotózva:

img-001.jpg

img-002.jpg

Lassan mendegéltünk, de volt hangja így is... Kicsiben és nagyban is nagyon bejön. Aztán pár nappal később sikerült még egy komoly Nissant fotóznom, ezt az újabbikat Zuglóban, a hozzánk legközelebb eső kisbolt előtt:

img-4606.jpg

img-4607.jpg

#boltbajárós :D (Ja, még valami: ha esetleg valami miatt meg akarnátok nézni az autó női tulajdonosát is, és nem akarjátok a matricán olvasható nevet bepötyögni, tessék, ide lehet kattintani. Szívesen.)

Címkék: carspotting

Szólj hozzá!

Yoda verdája

RÁJEN 2023.11.04. 10:00

jedi.jpeg

A gyermek a nemrég mutatott kiváló birodalmi bombázó mellett két kisebb készletet is kapott a család egyéb tagjaitól szülinapjára, ezek következnek ma. Az egyik a 75346-os, egy kalóz vadászgép, amely a Mandalóri sorozat 17. és 21. részében volt látható. Két marcona kalózfigura is járt hozzá, meg pár kiegészítő (amik a pilótafülke mögötti csomagtérben maradtak, sorry):

img-4478.jpg

img-4479.jpg

img-4481.jpg

img-4480.jpg

A másik pedig a poszt címét adó, 75360-as szett, Yoda Jedi vadászgépe, amellyel így a régen vágyott apró minifig is meglett. A kis Jedi vadászgép formájában elég jól előrevetíti a TIE vadászt, de annál jóval kisebb - ami nem meglepő, Yodának valószínűleg nemigen volt szüksége nagyobbra. A kis gép hátsó részében van egy kialakított hely egy asztrodroid elhelyezésére, amit esetünkben R2-D2 foglal el:

img-4530.jpg

img-4531.jpg

img-4532.jpg

img-4533.jpg

img-4534.jpg

Sok vita van arról, hogy hogy lehet, hogy bizonyos szereplők sokszor nem emlékeznek olyan emberekre, helyekre vagy tárgyakra a klasszikus trilógiában, akikkel vagy amikkel az előzményekben találkoztak, de ezt szerintem nyugodtan lehet nagyvonalúbban kezelni, Yoda is biztos számtalan kék-fehér festésű, hordótestű droiddal futott össze a 900 éve során, amely 900 évből a klónháború, vagy a Skywalkerek története a maga 30-50 évével minden bizonnyal csak egy kisebb epizódnak számított, szóval igazán nem vethetjük a szemére, hogy a Dagobah-n ugyanolyan fogalmatlanul nézett R2-ra, mint egy résszel korábban Ben bácsi...

Címkék: star wars lego

Szólj hozzá!

Carspotting 412

RÁJEN 2023.10.28. 10:00

Majdnem 2 éve szerepelt itt a Matchbox változata ennek a csodás Broncónak, amit az iskolai évnyitó napján lőttem Zuglóban:

img-4503.jpg

img-4504.jpg

A nagynak szebb a színe. Szerintem nagyon jól eltalált autó ez, valami ilyesminek kellett volna lennie a 2-es és 3-as Hummernek, ha kicsit több jó ízlés szorul a tervezőkbe, mert a kocka forma és a letisztultság eleve adott volt (vagy lehetett volna), de sikerült elbénázniuk. Itt ugyanezek a vonások szinte kézzel foghatóan természetesen jelennek meg, és sikerült úgy összehozniuk a vonalakat és formákat, hogy azok abszolút egyedi karaktert adjanak az autónak, ami miatt fel is ragasztanám rá a kéne címkét. Bejön?

Címkék: carspotting

1 komment

Egy. Mondta a hallgatag cowboy.

RÁJEN 2023.10.21. 10:21

sub1.jpg

Augusztus 24-én hirtelen úgy döntöttünk, hogy a nyár kb. utolsó igazán meleg hétvégéjét a Balatonnál töltjük, ezért péntek este autóba vágtuk magunkat, és legurultunk Balatonföldvárra. Nagyon-nagyon élvezem ezzel a kocsival a vezetést, egyszerűen olyan, mintha pont nekem találták volna ki. Jó, türelemre nevel, mert sietni nehéz vele, de nem is kell - emellett a fogyasztásával sem könnyű megbarátkozni, főleg egy dízel után, de majd talán a következő olyan lesz, ami nem csak sokat eszik, hanem megy is rendesen. Szóval, ahogy kell, el is csaptuk a szombatot és a vasárnapot strandolással és strandkaják fogyasztásával, még hétfőn is maradtunk, én napközben onnan dolgoztam, majd valamikor 4 körül hazaindultunk. Odafelé is, így hazafelé is kihagytuk az autópályát, így az út sokkal tovább tartott, mint a "szokásos" módon, de élvezetes volt. A hazaindulás után nem sokkal még megtankoltam egy Orlen kúton valahol Szántódnál, aztán meg sem álltunk a Rákóczi-hídig. Annak viszont csak majdnem a feléig jutottunk, a Subaru ugyanis itt gondolt egyet, és leállt. Indítózás, beröffen, leáll. Indítás után gázadásra fullad, leáll. A pénteki csúcsforgalomban, a híd külső sávjában, de még felfelé, a kocsiban meg a család, a kutya és a csomagok - hát mit ne mondjak, nem röhögtem hülyére magam. Mintegy 10 perc tanácstalan motortérbe bámulás, és a mindenféle csatlakozók kézzel történt ellenőrzése után szerencsére megállt egy kisteherautó, és levontatott a hídról az OMV kúthoz, ahova már utána tudtam hívni baráti segítséget, így jutottunk haza Zuglóba, már este, sötétben, vontatókötélen.

sub2.jpg

A tőlünk szerencsére nem túl messze található Seibiko szervizt hívtam aztán később, elmeséltem, mi történt, azt is, hogy mire gyanakszom: szerintem szar benzint tankoltam, és hogy ugyan legyenek már kedvesek megjavítani. Már csütörtök reggelre tudták fogadni az autót, egy kollégám segítségével sikerült időre oda is juttatni azt, betoltuk, egyből nyitották is fel az elejét, majd némi papírmunka után ott is hagytam. Mivel 99.000-et mutat a számláló, a műhely vezetője felvetette, hogy nem lenne-e időszerű megejteni egy nagyszervizt, vezérlés- és gyertyacserével, mindennel, de végül abban maradtunk, hogy majd beszéljünk, ha tudjuk, mi a hiba, mennyi a javítás, meg hogy úgy általában mi mennyi.

sub3.jpg

Szeptember 4-én meg már el is hoztam az autót (nem akarok ömlengeni, de már egyetlen hét nélkülözés után is elmondhatatlanul jó érzés volt visszaülni bele), de elmondásuk - és a számla végösszege - szerint nem volt egyszerű: előzetesen telefonban elmondták, hogy a benzinpumpát kellett cserélni, ez egy olyan 50-60 ezres mutatvány, mondom, oké. Péntek reggelre ezzel készen is lettek, de valami miatt utána folyamatosan letiltott az autó. Az volt először a tipp, hogy mivel a sok indítózástól, gyújtással vontatástól, vészvillogózástól lemerült az akksi, ezt a riasztó talán valami rablásnak érzékelte, és leállított mindent. Tudja a fene, hogy valóban így történt-e, annyiban mindenesetre nyitva maradt a kérdés, hogy vagy a benzinpumpa hibája bolondította meg a számítógépet, vagy fordítva, de aztán sikerült valamit össze-vissza átkötögetni, megkerülni, kiküszöbölni, így most minden úgy működik, mint előtte, tehát hibátlanul. Szorgalmi feladatként még meghegesztették a zörgő hővédő lemezeket a kipufogó körül és állítottak a kuplungon is egy utolsót, hogy ne annyira fent fogjon - egy következő körben esedékes lesz majd ennek a cseréje, de ez nem lepett meg, a vételkor már volt egy ilyen sejtésem, hogy előbb-utóbb kell majd. A fentebb említett nagy revízió 2 kiló lesz, a kuplungcsere 160k, szóval lesz mire spórolni, hogy minden fasza legyen. Most amúgy közel egy százast hagytam ott, és bár őszintén szólva arra azért készültem is lelkileg, hogy ha Subarut veszek, azt nem Suzuki-árban javítják, nem jó érzés ezzel ennyire konkrétan szembesülni. Remélhetően tavaszig már nem lesz semmi, és akkor ezeket megcsináljuk. Karácsonyra pedig majd mindenkinek rajzolok valami szépet ;)

sub5.jpg

Mondanom sem kell, a képek illusztrációk, amik amúgy a nemrég bemutatott Twisted Metal sorozatból valók, ami egy régi Playstation-játék alapján készült. Aki még nem látta, az HBO Maxon bepótolhatja.

Címkék: subaru

Szólj hozzá!

Legújabb TIE Bomber

RÁJEN 2023.10.14. 10:00

tie-bomber-main.jpeg

Közel 10 éve mutattam itt egy olyan Lego TIE bombázót, ami akkor nagyon tetszett, de már sajnos nincs meg. Viszont Félix megkapta a nyolcadik szülinapjára ennek a legújabb változatát, így már megint bővült a gyűjtemény - csak ez ugye már nem az én gyűjteményem, hanem az övé. A 75347-es számú készlet több újítást is hoz a régebbi változathoz képest, a legszembetűnőbb természetesen a szürke szín dominanciája, itt már nincs semmi kék, ami akkoriban jellemző volt. Teljesen más a bombák elhelyezése, formája, mennyisége, kilövőmechanizmusa, minden, máshogy rögzülnek a szárnyak, más a pilótafülke, minden más, az összhatás mégis hasonló, csak modernebb, menőbb. Mutatom:

img-4475.jpg

Ami még érdekes, hogy jár hozzá egy Sloane nevű női figura, aki amúgy az endori csata után lényegében a Birodalom maradványainak a vezetője volt a császár és Vader halála után, de még az Első Rend előtt, sőt kicsit alatta is, mindegy, majd jobban utána kell néznem, ki ez és mit keres itt. És egy Vader minifiget is betettek a dobozba, természetesen egy pilóta mellett. Plusz egy kis bombaszállító járgány is helyet kapott a csomagban, olyan, mint azok a nagyobb raktárakban használatos targoncák. De ez repulzoros, tehát lebeg :) Ja, egy kis Gonk droid is jött, tök jópofa, és ha nem tudtátok volna, a filmekben (pl. a kitűnő Bad Batch sorozatban) ez egy két lábon járó powerbank. 

img-4476.jpg

A 625 darabból álló készlet dobozán fent van a Jedi visszatér 40 éves évfordulós logo is, bár emlékeim szerint a TIE Bomber eggyel korábban tűnt fel az eredeti trilógiában, de ez talán mindegy is. Nagyon klassz kis szett, a gyerek is nagyon örült neki, a 20 ezres ár pedig olyan, amit el kell fogadni, ha valaki vágyik arra az érzésre, hogy ő bontsa ki a gyári csomagolást először... Felső nézet:

img-4477.jpg

Remek gép ez, azt kell mondjam. A funkciókat jól kitalálták rajta, nem volt vészesen nehéz összerakni sem, amit onnan tudok, hogy semennyire nem igényelte a gyerek a segítségemet, egyben pedig nem nyiszog, masszív az egész, tetszik. Mondtam Félixnek, hogy kezdjen gyűjteni, mert TIE elfogó is van most (vagy inkább újra) a Lego kínálatában ;)

Címkék: star wars lego

Szólj hozzá!

Carspotting 411

RÁJEN 2023.10.07. 10:00

Időnként kicsiben, időnként nagyban fel-feltűnik azért egy Infiniti a blogon, de hogy nem sűrűn, az egészen biztos. Úgyhogy most külön öröm, hogy egy újabb darabbal gyarapíthatom a releváns képgyűjteményt:

img-4449.jpg

Ráadásul nagyon-nagyon jól néz ki ezzel a "gun metal" matt fóliával. Kéne itthonra...

Címkék: carspotting

Szólj hozzá!

Kormányváltás

RÁJEN 2023.09.30. 10:00

img-4545.jpg

Az új bringámmal nagyon meg vagyok elégedve, de emelnem kellett egy kicsit a kormányon, hogy kényelmesebb legyen. Amint azt írtam is, eredetileg trekkingben gondolkodtam, mert az én koromban azért a kényelem már elég fontos szempont, de végül mégis egy MTB-ba szerettem bele, ez van, a szerelem vak, viszont a hátam, csuklóm jelezte, hogy kicsit ezt még finomítsuk. Vettem hát egy kb. 10 centivel emelt kormányt, hozzá új, komfortosabb markolatokat, illetve még egy kis csengőt és egy tükröt is.

img-4544.jpg

A felszerelés nem lett volna bonyolult, de a magasítás miatt a fék- és váltóbowdeneken jelentősen állítgatni kellett, hogy minden működjön. Nagyjából megoldottam, de azt vettem észre, hogy a bowdenek sok helyen szálkásak, itt-ott rozsdásak is, a vezetőik sem voltak mind a topon, így végül elgurultam egy szervizbe és inkább az összeset lecseréltettem. Szebb mondjuk nem lett így a bringa, de ez most tényleg másodlagos.

img-4717.jpg

Jövőre szerintem kap szép új gumikat is, valószínűleg valami városiasabb jellegűeket, illetve egy új láncot is talán. Ha megérem.

Szólj hozzá!

Carspotting 410

RÁJEN 2023.09.23. 10:00

Szűk egy éve mutattam itt egy új villanyos MG-t, és máris itt a következő, a Fogarasi úti Tesco parkolójából. Az előző nem jött be annyira, de ez már tetszik, ha nem lenne ilyen szembetűnően felmatricázva, gondolkodás nélkül rámondanám, hogy Hyundai, ami ma már egyáltalán nem degradáló:

img-4362.jpg

img-4363.jpg

Azt azért nem gondolnám, hogy 60 év múlva megállok majd, ha meglátok egy ilyen MG-t, és kapom elő a telóm, hogy gyorsan lefotózzam. Mint mondjuk ezt az Árkádban:

img-4364.jpg

Mondjuk, nincs is sok esély rá, hogy 60 év múlva bármit is csináljak majd, aminek köze van ehhez a világhoz :) Na minden jót!

Címkék: retro carspotting

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása