Ha eltévedtél volna

Kis kattintás, nagy öröm!

Címkék

ambulance (39) bogár (144) bond (26) burago (17) carspotting (782) cikk (6) coca cola (3) corgi (57) darda (2) dickie (3) dinky (5) ebay (7) eladó (16) ertl (3) film (183) filmhíradó (11) greenlight (8) grell (8) guisval (3) helikopter (21) hellókarácsony (17) honda (79) hot wheels (420) husky (1) ites (2) jada toys (8) játék (77) johnny lightning (32) kártya (5) könyv (9) lego (181) lledo (2) maisto (35) majorette (117) matchbox (462) mercedes (83) military (86) moszkvics (4) muscle (260) mustang (94) noname (59) norev (23) picasso (40) playart (6) police (238) polistil (12) realtoy (24) reklám (144) retro (869) revell (1) schuco (5) siku (72) solido (3) stahlberg (9) star wars (166) subaru (6) superkings (20) suzuki (8) taxi (23) tomica (90) toyota (10) vatera (8) volkswagen (372) volvo (123) vw (363) welly (16) wish (10) yamaha (9) zene (92)

Utolsó kommentek

  • RÁJEN: @Sam. Joe: Örülök, hogy tetszik, nekem is bejön, és hihetetlen, mennyire más az autó kiállása így. (2024.04.08. 18:43) Megvan az arany!
  • Sam. Joe: Teljesen jó!!! Teljesen kielégítő a szakmunka, jó a szín, szép a felni, és szerintem ez a ballonos kaucsuk pont hogy NAGYON jól áll neki! "Gute Arbeit, Soldat!" (2024.04.06. 14:25) Megvan az arany!
  • RÁJEN: @Mesterséges Geci: A rendőrök is ezt javasolták először, de megnéztem Rikárdó adatlapját, és olyan sittes kalandokról mesélt, hogy inkább nem mertem megadni neki a nevem és a telefonszámom - ezt elm... (2024.03.09. 20:41) KTM Chicago v2
  • Mesterséges Geci: @RÁJEN: hát ismerve a rendőrség működését... én valószínűleg bejelentkeztem volna vevőként és az átvételhez hívtam volna a rendőröket. Persze lehet, hogy csak postázva vállalta volna a nyomorult, ak... (2024.03.09. 11:09) KTM Chicago v2
  • RÁJEN: @Mesterséges Geci: Hát ne tudd meg, de pár nappal a lopás után feltűnt a bringám (megszokásból írtam így, holott már sajnos ugye nem az enyém) a marketplace-en, egy Rikárdó árulta elég kedvező áron,... (2024.03.08. 18:53) KTM Chicago v2
  • Utolsó 20

Felemelkedés

RÁJEN 2012.07.27. 10:00

dark-knight-rises-4.jpgA mai posztot igyekeztem egy kicsit formabontóra írni, ugyanis egyszerre tartalmaz filmkritikát és kisautó-bemutatót, túinván. Alma a körtével. De nem is annyira, az apropó ugyanis az új Batman-film (A Sötét lovag - Felemelkedés), amit volt szerencsém csütörtökön IMAX-ben megtekinteni. Hónapok, hetek és napok óta felizgult állapotban tartózkodtam, ugyanis a Nolan-féle új filmek nagyon bejöttek, így nem kis elvárásokkal ültem be a moziba. Igen, moziban voltam, és az egyes szám sem véletlen, mert ráadásul egyedül. Elvesztettem továbbá az IMAX-szűzességemet is, ezelőtt ilyen csudát még nem láttam – de a dolog megfertőzött, így a Prometheust mindenképp ugyanitt szeretném megnézni majd, csak azt 3D-ben, ha lehet. Az index és szatellit-blogjai voltak olyan kedvesek és alaposan körüljárták a Batman-mítoszt (katt még erre is, érdemes - bár a kommentekből itt-ott felsejlenek olyan vélemények is, hogy azért nem elég alaposan), mindenesetre az én felületes tudásomat bőven felülmúlja az az anyag, amit összelapátoltak, így a fekete köpenyes igazságosztó eredetével most nem kell foglalkoznom. Annyit azonban mégis elmondanék, hogy a képregények fejlődéstörténetét áttekintve valamelyest értelmet nyer(het) a Joel Schumacher jegyezte két rész is, vagy ha nem is értelmet, legalább létjogosultságot, mert nyomtatott formában is voltak olyan részek, amelyek jobban elmentek rágógumi-irányba, és tették mindezt komoly, jól átgondolt üzleti döntések következményében, mivel a sikeresség érdekében tágítani kellett a célcsoportot, amit leginkább (korban legalábbis) lefelé lehetett megtenni. Bevallom, amikor bemutatták az azóta erősen leszólt Batman Forever és Batman & Robin című filmeket, nekem nagy bajom nem volt velük. A korábbi kvadrológiából érdekes módon nekem a második rész volt az, amit sosem szerettem, mert Pingvin karaktere egyszerűen irritált, még jobban, mint Jar Jar.

dark-knight-rises-5.jpgAz új film erősen odabasz. Gotham hívószáma megváltozott, ezúttal New York játssza a denevérember szülővárosát, de ezt az újdonságot nem éreztem zavarónak, valahogy lehozta a sztorit a valóság talajára. Már amennyire valóságos tud lenni egy ilyen képregényfilm. Azért a GCPD-feliratos rendőrautók (ezelőtt GPD-sek voltak, sőt az első üldözés után itt is már szinte csak ilyenek voltak, nem értem) megjelenésekor folyton el kellett mosolyodnom, én ugyanis a hasonló rövidítéseket magamban mindig kiegészítem ilyen-olyan magánhangzókkal, és hát a GÉCÉ ugye... na mindegy. Erről jut eszembe, hogy Nolan ezúttal is nagyon jól választott főgecit, Bane egyszerűen lenyűgöző. Lenne. Ha a magyar szinkron nem lenne olyan, amilyen. Összességében szerintem minden szereplő megfelelő magyar hangot kapott, de Bane-hez el tudtam volna mást képzelni, mintha nem lett volna elég mély, öblös a hangja. Bár László Zsoltot egyébként nagyon szeretem, de ő maradjon csak Keanu Reeves. De ahogy kinézett, hú, hát az nagyon ott volt! Mindig elámulok, hogy egy-egy színészt, ezúttal Tom Hardyt, hogy ki tudnak gyúrni bizonyos szerepek kedvéért, legutóbb egy link erejéig Mark Wahlberget említettem, de amit ezzel a sráccal csináltak, az valami nagyon komoly.

dark-knight-rises-1.jpgA szereplőkről még egy pár szót: visszatért mindenki, aki számít (jó, Joker nem, de ő igazoltan volt távol), még a Kezdődik!-ben feltűnt megbolondult doki is, no és egy okos csavarral – vigyázat, spoiler! (ha mégis érdekel, jelöld ki) – még Robin is (akiről eddig úgy tudtam/tudtuk, hogy a cirkuszból érkezett, de most kiderült, hogy nem). A rendező Tom Hardy mellett nem csak az ő karakterét játszó Joseph Gordon-Levitt-et igazolta le az Eredetből, hanem Marion Cotillardot is, aki az immár részeken átívelő fő-főgeci lánya. Nem mellesleg a képregények egyikében belőle Mrs. Batmant csináltak, bár itt most a film végén meghalt. A két öreg közül ebben a részben Morgan Freeman szerepe csekélyebb, és Michael Caine-ből is kaphattunk volna többet, az ő figuráját azonban, de legalábbis az iránymutatásait szervesebb részévé tették az alkotók a történetnek. Gary Oldman Gordonként hozza a szokásost, a Macskanő pedig nekem egy cseppet sem hiányzott, de engem ugye nem kérdezett meg senki, amikor írták a sztorit. Mindenesetre nehéz erről a kiscsajról elhinni, hogy lezúzza a hétpróbás bűnözők arcát, de e téren Michelle Pfeiffer vagy Halle Berry sem volt különb.

dark-knight-rises-3.jpgA sztori engem inkább emlékeztetett egy jól kigondolt akció-krimire, mintsem képregényfilmre, de ezt pozitívumként értékelem – ugyanakkor tele volt számtalan olyan bosszantó dramaturgiai hibával, amik egy kicsit bosszantottak. Hogy ne spoilerezzek többet, inkább csak a legáltalánosabbat mondom: miért kell még 2012-ben is olyan bunyókat koreografálni, pláne egy ilyen filmben, ahol ha hatan vesznek körbe egyet, hogy megagyalják, egyenként támadnak rá, szépen megvárva, amíg az az egy egyenként veri őket péppé. MIÉRT??? Mint a nyolcvanas évek gagyi nindzsa-filmjeiben, eszem megáll. Ennek ellenére azért lenyűgöző akció-orgiát kapunk az arcunkba, no és természetesen egy szép nagy dózis életvezetési tanácsot is, ahogy ezt már megszokhattuk: ha egy Batman-filmben nem hangzik el legalább egyszer az, hogy „És miért zuhanunk a mélybe? Hogy kimászhassunk belőle.", akkor már-már hiányozna. A filmben hallható dialógusok és beszólások is mintha egy kicsit alulmaradnának az előző két részben tapasztalt színvonaltól, de könnyen lehet, hogy az alkotók részéről ez is valamiféle tudatos döntés volt, azt nem gondolnám, hogy az írók elbutultak volna.

dark-knight-rises-2.jpgNo de miről nem írtam eddig? Hát a technikáról. Egy-két, szinte csak pillanatokra észrevehető apró hibától eltekintve nem panaszkodom a trükkökre, egy Pókember 3-féle kiábrándító CGI-kavalkád után üdítő volt látni, hogy tudnak még a hollywoodi trükkmesterek és díszlettervezők analógban is nagyon durrantani. A kis kütyük most jellemzően a háttérbe szorultak, ezúttal a nagyobb játékszerek vitték a prímek. A The Bat-ként hivatkozott új repülő izé engem annyira nem fogott meg, sőt a Batpod nevű motor sem, bár az nagyon tetszett, ahogy az éles fordulókat abszolválta, de annál inkább a Tumbler, sőt Tumblerek! Hol tömegoszlató szerepben, hol egy böhöm Oshkosht kísérve, ezekkel az Öböl-háborúba (vagy valamelyik Alien-folytatásba) kívánkozó szerkezetekkel nem tudok betelni! Sivatagi terepszínben csodálatosak. Ezért is szereztem be őket kicsiben. Már volt róluk szó korábban is a szirszarjaimon, de a film adta egy részletesebb áttekintés apropóját, íme tehát:

tumbler.jpg„A Tank": Hot Wheels 'Limited Edition for the Adult Collector', azaz gyerek kezébe, de még a közelébe sem való, távolról csodálandó! Szépen megtervezett félköríves papír- és műanyag-csomagolás, benne igényes műanyag tükörpódium, amin csavarokkal és kis gumival rögzítve áll a két Tumbler, az egyik éjfekete, a másik a már említett sivatagi kamuflázs-festéssel. Méretre tökéletesen illeszkednek a mainline kisautók közé – tehát nagyobbak azoknál.

IMAG0804.jpgSzerencsére. Mert pl. a mainline-ban megjelent Tumbler lelombozóan aprócska, de ezekkel nincs ilyen probléma. A két autó 6-6 kerekén igazi gumi van, az alja fém, és a felépítményben is vannak fémelemek. Ami jó, mert kézbe fogva a marcona külsejű kisautót komoly súlyt érezni.

IMAG0805.jpgIMAG0806.jpgIMAG0807.jpgIMAG0813.jpgA 2005-ös pakk járgányain minden részlet a helyén van, de az, hogy ezek azért mégsem makettek, könnyedén tetten érhető példának okáért a hátsó tengelyeknél, hátulról nézve egy kissé elnagyolt a látvány. De összességében nem. Robusztus, goromba (ez de jó szó, meg is kívántam a rántott gorombafejeket), erőt sugalló. That's my boy!

IMAG0818.jpgIMAG0814.jpgIMAG0816.jpgIMAG0823.jpg„Mit szól hozzá? Van feketében?" A Batman-sorozatban kismillió Batmobilt láthattunk már, mutattam is őket, amelyek közül a Tumbler megjelenéséig a személyes favoritom a második Burton-film járgánya volt a faszántos távirányítós páncéljával. A mattfekete festésű verzió azonban egyértelműen jobban illik a hegyesfülű hőshöz, mint a régebbi dragsterek.

IMAG0824.jpgEl bírnék viselni egy ilyet a garázsomban. Még úgy is, hogy nincs is garázsom. De ha az utcán tartanám, szerintetek mernének hozzányúlni...?

Végezetül, összefoglalásul, illetve hogy a posztnak ne csak füle legyen, hanem farka is, annyit mondanék, hogy erősen ajánlom megtekintésre, a sötét hangulat ellenére kiváló szórakozás, főleg IMAX-ben, tessék megnézni - és együtt reménykedni velem, hogy a rendező és a főszereplő nyilatkozatai ellenére lesz folytatás!

Címkék: film military

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szirszarjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr144681291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.07.27. 11:16:15

Amikor először láttam a filmplakátot messziről, úgy olvastam a címet, hogy "Felmelegedés". Gondoltam arról szól, hogy hogyan találkoztak Robinnal.

babazo 2012.07.27. 21:31:28

Joker igazoltan volt távol,ez milyen morbid már. :)

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2012.07.27. 21:51:35

@babazo: Érzéketlen tuskó vagyok, tudod...

pittlaren · http://matchboxaddikt.blog.hu/ 2012.07.27. 22:08:36

Jó kedvcsináló, vasárnap én is megnézem. A masinák is jók, nálam is a fekete a favorit.

pittlaren · http://matchboxaddikt.blog.hu/ 2012.07.29. 15:47:06

Nagyon jó Batman-mozi volt, Bane karaktere telitalálat, belőle kaphattunk volna többet, érdekelt volna a háttere.. Ami a szinkront illeti: Christan Bane..izé Bale-nek olyan remek orgánuma van, vétek a szinkron. Szerintem.

Ami nem tetszett annyira, az a lázadók vs. rendőrök közötti "ütközet". Túl steril, túl kimódolt volt.

A "falmászós" jelenettől viszont lúdbőröztem, a képek, a kántálás közben, a zene - főleg a zene! - egyszerűen magával ragadó volt. Az OST is kell, ezt milliószor kell hallani.

Simán kötelező lesz beszerezni. Ilyet eredetiben kell a polcon tudni.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2012.07.29. 19:38:13

@pittlaren: Ernő nekem oké volt magyar Batmanként. A zene kiválósága nekem annyira nem tűnt fel, fel sem tudnám idézni - ellentétben a korábbi (tehát nem Nolan-féle) filmek fő motívumával, azt azóta is dúdolom... És igen, instant get, a másik kettő is megvan, ez is meglesz.
süti beállítások módosítása